- Prima atestare documentară a bibliotecii publice din Ţăndărei o constituie o scrisoare din 20 ianuarie 1916 adresată de către învătatorul Alexandru Petrescu, fratelui său, elev la Şcoala Normală, C. Negri” din Galaţi, în care se menţionează printre altele: ,, Biblioteca a făcut apel prin ziare către toţi acei ce doresc ridicarea nivelului cultural al locuitorilor, să ne doneze cărţi, reviste, etc. Am si primit câteva colete si cărţi !”.
- Din alte cercetari documentare s-a stabilit că biblioteca a fost înfiinţată în luna august 1915. Iniţiativa a aparţinut unui grup de intelectuali, printre care Mihai Muşetescu-institutor în satul Strachina, comuna Ţăndărei preşedinte al Comitetului de iniţiativă, Alexandru Petrescu- învăţător, Victor Teodorescu, elev clasa a VI-a normala, Jan Dobrescu, elev clasa a V-a liceu. La baza organizării instituţiei nou înfiinţate a stat un statut de funcţionare adoptat de Comitetul de înfiinţare în care erau prevăzute drepturile şi îndatoririle fiecărui membru al bibliotecii precum şi veniturile acestora din cotizaţii, donaţii, etc.
- Sediul bibliotecii a fost pentru început în cancelaria şcolii primare din Ţăndărei, apoi s-a mutat cu chirie intr-un local în locuinţa lui Grigore P. Toma.
- Întreaga acţiune de întreţinere şi înzestrare a bibliotecii rămanea în sarcina Comitetului de iniţiativă care a folosit mijloacele cuvenite pentru procurarea de venituri din cotizaţii, liste de subscribţie, serbări, colete de cărţi, apeluri către autori si scriitori, pentru a dona din lucrările lor. Sunt menţionate ca documente copii ale unor scrisori adresate lui Nicolae Iorga la Vălenii de Munte, G. Coşbuc- Bucureşti, Al. Vlahuţă-Râmnicu Sărat, Duiliu Zamfirescu-Sulina, Barbu Ştefanescu Delavrancea – Bucureşti. În cea adresată lui N. Iorga se subliniază de către semnatarii scrisorii…,, Necesitatea unei biblioteci era asa de simţită aici , incât e destul să vă afirm că după două luni de la înfiinţarea ei, e fercventata de peste 150 de tineri care au consultat peste 150 de volume, în afară de reviste si alte publicaţii pe care biblioteca le primeste.
- Într-o altă scrisoare adresată în acelasi scop lui Mihail Sadoveanu se menţionează că biblioteca numară peste 300 de volume, donate în mare parte de ,, domnii autori”, primeste 10-15 reviste şi are mobilier pentru păstrarea cărtii şi lectură confortabilă. În marea majoritate a cazurilor, apelurile Comitetului de iniţiativă erau onorate de către destinatarii scrisorilor. Acest lucru îl aflam din scrisorile de mulţumire adresate celor care au făcut donaţii pentru bibliotecă, cum este cea adresată de C.Popescu- Azuga : ,, Vi se aduc călduroase mulţumiri pentru donaţiunea ce aţi făcut bibliotecii noastre. Odată cu aceasta ţinem să vă arătăm toată bucuria noastră ce am simţit cănd am văzut că mai sunt încă şi din aceia pe care îi mişcă starea culturală dureroasă a celor mulţi şi obidiţi. Vă păstrăm cele mai frumoase sentimente. Preşedinte V. Dobrescu, casier Al. Petrescu”.
- Acţiunea de dotare a bibliotecii fondate în august 1915 a continuat mulţi ani după aceea.
- Până în anul 1919 biblioteca a funcţionat sub denumirea de Biblioteca Sătească ,,I.L. Caragiale” comuna Ţăndărei. În acelaşi an a fost afiliată Căminului Cultural ,,Sf. Voievozi” şi a fost preluată de învaţătorul C. Petrescu în calitate de administrator bibliotecar.
Total colecţii (unităţi de bibliotecă): 34249 unități de bibliotecă
Program de
funcţionare:
Sediul
Central - Strada București, Nr. 159
Luni-Joi : 8.00 – 16.00
Vineri: 8.00 – 14.00
Sâmbătă, Duminică – Liber
Filiala- Aleea blocurilor:
Luni- Joi: 8.00 – 12.00 13.00 –
17.00
Vineri: 8.00 - 14.00
Calculatoare
: 7
Internet: da
Biblionet:
- Din august 2010 biblioteca a fost dotată cu 6 calculatoare, web cam, cǎști, scanner, imprimantă, videoproiector cu ecran.
Servicii,
dotări :
- Acces la Internet gratuit
- Comunicare Internet
- Redactare documente
- Imprimare
- Scanare
- Inscripţionare CD/DVD
- Asistenţă utilizatori noi
- Instruire utilizatori noi
- Video-proiecţie
- Jocuri instructiv-educative INTUITEXT
- Sesiuni de formare utilizatori
- TV, cablu tv
Servicii
bibliotecă:
- Accesul liber la un fond de peste 9000 de volume din toate domeniile cunoaşterii umane
- Împrumut la domiciliu
- Studiu documentar
- Împrumut interbibliotecar
- Lectură in bibliotecă
- Întocmire bibliografii tematice, referate
- Ludotecă
- Realizări
importante:
- Implementarea programului BIBLIONET
- Lansarea lucrării „Almanahul Ţăndăreiului” de George StoianFond documentar special:
- Mapa documentară „Ţăndarei”donată de scriitorul şi jurnalistul George Stoian
- Micromonografia ,,Paul Georgescu’’ scrisă şi documentată de prof. Stanciu Jana
- LUDOTECA
- Proiectul ,, DAR DE LECTURĂ”
- Implementarea programului de informatizare a blibliotecii ZONA-BIBLIO
- Catalogul on-line
- Alte
informații:
-
ORAŞUL ŢĂNDĂREIPopulaţie: 10289 locuitoriContact Primărie :
- Tel. 0243273529
- Fax 0243273522
- E-mail : primaria_tandarei@yahoo.com
- E-mail biblioteca Orășenească ,, I.L.Caragiale Țăndărei": biblioteca.tandarei@yahoo.com
- Tel. 0243273354
Site web bibliotecă : http://www.tandarei.zona-biblio.ro/ro -
Amplasare în teritoriu orașul Țăndărei :
- Oraşul Tăndărei este situat în partea de nord-est a judeţului Ialomiţa şi formează, împreună cu municipiile Slobozia, Feteşti şi Urziceni, reţeaua aşezărilor urbane a judeţului Ialomiţa. Oraşul este mai puţin dezvoltat sub aspect economic şi al echipării tehnice şi sociale decât celelalte trei oraşe, dar ocupă o poziţie cheie în zona de nord-est a judeţului. Populaţia în anul 2006 era de 12.549 locuitori, oraşul situându-se în categoria oraşelor mici (sub 20000 locuitori). Rolul teritorial important al localităţii este determinat de poziţia sa în cadrul reţelei de transport şi de căi de comunicaţii, precum şi de funcţiile de servire a populaţiei rurale din zonele învecinate.
Legături în reţeaua de localităţiOraşul Ţăndărei este un nod rutier, cuprinzând două trasee majore care se întâlnesc - în centrul oraşului, respectiv
DN 2A Bucureşti-Constanţa şi DN 21A dinspre Brăila.
Suprafaţă (intravilan, administrativ)
- Suprafaţa totală a localităţii este de 11.325 ha, din care suprafaţa de 721,88 ha reprezintă intravilanul localităţii, iar 9286 ha extravilan.
Scurt istoric: - zona de sud şi a lacului
Strachina la vest),- amplasarea platformei industriale în partea de
nord-vest a oraşului şi realizarea racordului CF cu artera
Slobozia-Feteşti,- realizarea zonei de blocuri şi a unor dotări de
educaţie şi sănătate în partea de est a oraşului, ceea ce a sporit atractivitatea
acestei zone în detrimentul celorlalte cartiere.
Elemente ale cadrului natural:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu